dimecres, 20 de maig del 2020

CATALÀ. ACCENT OBERT O TANCAT?

Bon dia a tothom,
alguns de vosaltres m'heu fet arribar les vostres conclusions sobre quin tipus d'accent poden dur les diferents vocals. La majoria heu extret les conclusions encertades. Fixau-vos:


Així doncs, les vocals <a>, <i> i <u> només poden dur un tipus d'accent, no hi ha dubte. En canvi les vocals <e> i <o> són les úniques que poden dur els dos tipus d'accent (obert o tancat) i que, per tant ens poden crear dubtes a l'hora de triar un o l'altre. Aquest aspecte és, pot ser, un dels més complicats de l'accentuació en català. Però no vos preocupeu. Pensau que ens estam iniciant en l'accentuació. Practicarem molt i l'any que ve tornareu a treballar aquest aspecte.

Mirau aquest video, vos fa un tast de quan usar un accent o l'altre. Veureu que depèn de com sona la vocal. Recordau que la <e> i la <o> poden sonar diferent en català. Això no passa en castellà.


És convenient que copieu al vostre quadern la imatge anterior "L'accent gràfic en català" perquè tengueu clar aquest concepte i el memoritzeu. 

Ara ja podrem començar amb les normes d'accentuació pròpiament dites.

Salutacions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

RECOMANACIONS PER A LES VACANCES

Benvolguts alumnes de 5è, primer de tot donar-vos l'enhorabona a cada un@ de vosaltres per la feina feta ja que no ha estat un curs prec...