dimarts, 9 de juny del 2020

C. SOCIALS: correcció cristianisme

Bon dia a tots i a totes!

Avui venc amb la correcció de les tasques sobre el cristianisme a l'Edat Mitjana.

- A la primera part de les preguntes. Us comparteixo bastanta informació per tal de donar resposta a totes les possibles respostes i tenir major informació.

a. A les ciutats hi vivien els mercaders i els artesans (vinaters, ferrers, fusters…) que treballaven als tallers, on elaboraven i venien els productes que fabricaven.
Al segle XIII van aparèixer els gremis. Els artesans d’un mateix ofici es van associar sota la protecció d’un Sant patró. Els gremis establien com havia de ser l’obra mestra que havia de fer un oficial per ser admès a la categoria de mestre artesà. I també fixaven els preus dels productes que s’elaboraven.

El mestre artesà era l’únic que tenia dret a muntar un taller. Els oficials, els aprenents i els esclaus treballaven sota les seves ordres i solien viure a la casa del mestre, on eren vestits i alimentats, sense cobrar cap sou. 
El propietari del taller era el mestre artesà, tenia eines pròpies. L'artesà vivia en una casa que era alhora taller i habitatge. La botiga s'obria al carrer per mitjà d'un gran portal. Com que moltes persones no sabien llegir, es col·locava a la façana un símbol visible i comprensible dels productes que s'hi elaboraven i s'hi venien. 
 
Les ciutats van passar a ser un centre de producció artesanal i d'intercanvi de productes. En elles es va desenvolupar una pròspera burgesia (comerciants, artesans, banquers) que governava la ciutat.
El mercat era molt important en la ciutat. Algunes ciutats van marcar dies especials i lleis per a regular el mercat. Van nàixer així les fires, que eren mercats periòdics de grans dimensions on es compraven i venien grans quantitats de productes. 
Els carrers eren estrets, bruts, la majoria sense empedrar, sense voreres.... Poca higiene urbana. Proliferació de puces i rates que afavorien la difusió de malalties. Els incendis eren freqüents i es propagaven ràpidament.
A la plaça central hi havia edificis molt importants: església, ajuntament, hospital i el palau senyorial o comerciant més rics.
Les ciutats medievals estaven envoltades de murades i tenien portes que es tancaven a la nit.

b. Resposta lliure depenent de cada llinatge. Estic segura que us ha agradat conèixer una mica més les vostres arrels.

c. Per anar fires entre diferents ciutats, els comerciants es deplaçaven amb mules que transportaven les seves mercaderies i/o amb carros.
Per viatjar per la mar anaven amb galeres i naus amb veles.
En aquesta època va començar el pelegrinatge a llocs sants.
També es desplaçaven amb cavalls, els quals varen arribar a ser una arma de guerra.

- La segona part de preguntes relacionades amb el document del blog.
1. El període d'uns 8 segles, on els regnes cristians lluitaren contra els musulmans per conquerir el territori que ocupaven.
2. Regne de Pamplona, comtat de castella, regne d'Aragó, comtats catalans o renge d'Astúries-Lleó.
3. Els primers són regnes cristians, en canvi el Regne de Grana és un regne dominat pels musulmans. Més concretament, el darrer regne que va quedar sense ser conquerit pels cristians durant 200 anys.
4. La conquesta de Mallorca la va iniciar el rei Jaume I a l'any 1229.
5. El cavaller serveix i protegeix al senyor/noble per vida, fins al punt de lluitar per ell. A canvi d'aquesta protecció el noble li entrega terres al cavaller.
6. Hauria de treballar al camp, donar la majoria de la collita i pagar alts imposts al senyor de les terres. No tendria cap tipus de dret, sempre serf del senyor. Haria de viure als poblets de fora del castell.
7. L'aprenentatge de l'escriptura i de la lectura va tenir el seu inici als monestirs. Els monjos eren els encarregats d'aquesta tasca.
8. A l'Edat Mitjana varen conviure musulmans i cristians. (Cal dir que també jueus)
9. Els moriscs eren els musulmans que s'havien convertit al cristianisme de l'al-Àndalus.
10. Resposta oberta: personalment m'ha sorprès que no rentassin la roba.
11. Resposta oberta: el fossar, perquè trob que és una gran idea per evitar penetracions al castell.
12. El que carateritza el nostre Castell de Bellver és la forma circular que té.
13. Perquè l'agricultura va créixer per l'augment de tècniques i bones collites, la qual cosa donava lloc a excedents i varen començar a intercanviar-ho. Varen aparèixer artesans i comerciants, donant vida a un lloc de trobada que era la ciutat.
14. Resposta oberta.
15. Resposta oberta.

Per ara ja hem donat resposta a moltes preguntes que us vàreu fer al principi d'aquest tema. Les sabríeu respondre? Segur que sí!
- Com anaven? En carro? A peu?
- Quan es varen "inventar" les ciutats?
- Com vivien els nostres avantpassats en aquesta època?
- Com anaven vestits?
- Quines coses interessants varen passar?
- Com podien fer uns castells tan grans?
- Com és un castell? Quina utilitat tenia?
- Quines construccions es conserven avui en dia?

Esper les vostres correccions. Ànims que ja queda ben poquet!

Manoli


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

RECOMANACIONS PER A LES VACANCES

Benvolguts alumnes de 5è, primer de tot donar-vos l'enhorabona a cada un@ de vosaltres per la feina feta ja que no ha estat un curs prec...