dijous, 4 de juny del 2020

CATALÀ. ACCENTUACIÓ DE PARAULES ESDRÚIXOLES

Bon dia nines i nins,
continuam amb l'accentuació en català. Ja sabem quan s'accentuen les paraules agudes. Avui veurem quan s'accentuen les paraules esdrúixoles i en quedaran les planes.
La norma d'accentuació de les paraules esdrúixoles és la més senzilla de totes:

Les paraules esdrúixoles s'accentuen sempre.

Sí, així de senzill. En el moment que una paraula té la síl·laba tònica a la antepenúltima síl·laba i que per tant és esdrúixola, ja sabem que ha de dur accent. No ens farà falta mirar si acaba en vocal, vocal+n... com hem fet amb les paraules agudes. Just haurem de tenir clar si hem de posar accent obert o tancat.

Alguns exemples de paraules esdrúixoles: 

tò - ni - ca            mú - si - ca            ú - ni - ca            cà - me - ra            màs - ca - ra

Com veis, totes duen accent tal i com diu la norma.

ATENCIÓ: hi ha paraules que sovint ens confonen perquè no separam les síl·labes correctament. És el cas de moltes paraules acabades en -ia i que s'han de separar. Aquí teniu uns exemples:

fa - mí - li - a            cièn - ci - a            his - tò - ri - a            gà - bi - a           

Com veis en els exemples anterior, com que la i i la a queden separades en síl·labes diferents (hiat) fa que siguin esdrúixoles i que, per tant, s'accentuin.

Vos deix una activitat per fer al vostre quadern. Heu d'accentuar les paraules següents. Fixau-vos bé perquè pot ser hi ha alguna paraula "trampa".

MAGICA            BUSTIA            PAGINA            INFANCIA            AVIA            LOGICA

CARAGOL         BESTIA            LIQUIDA           TOXICA               SIL·LABA    PARAMETRE
 

La norma i el paràgraf on posa "ATENCIÓ" hauria de quedar copiat al vostre quadren per futures consultes. Posau-hi també els exemple. Aquesta tasca hauria d'estar acabada el pròxim dilluns.

Salutacions       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

RECOMANACIONS PER A LES VACANCES

Benvolguts alumnes de 5è, primer de tot donar-vos l'enhorabona a cada un@ de vosaltres per la feina feta ja que no ha estat un curs prec...